Oh Oh! Wat is die verdacht uitziende wond op de penis daar? Veel mannen zijn bang geweest bij het inspecteren van hun penisgezondheid, zich afvragend of ze ergens onderweg een soa (seksueel overdraagbare aandoening) hebben opgelopen, vooral als ze geen veilige seks beoefenen. Het behouden van een goede seksuele gezondheid is cruciaal voor zowel een man als voor zijn partner of partners, en degenen die geen strikt monogame relaties hebben, zouden regelmatig soa-tests moeten ondergaan.

Wie heeft een soa-test nodig?

Dit is een onderwerp van discussie, waarbij sommige mensen beweren dat iedereen minstens één keer in zijn leven een soa-test zou moeten ondergaan (bij het bereiken van het stadium van seksuele activiteit). Anderen beweren dat niet iedereen er een nodig heeft. In het algemeen is men het er echter over eens dat elke persoon die seksueel actief is en niet altijd veilige sekspraktijken (inclusief seks met een condoom) volgt, moet worden getest. De behoefte aan testen neemt meestal toe als een persoon meer dan één sekspartner heeft, als de partner van die persoon seks heeft met andere mensen (en vooral als ze geen veilige seks met die mensen doen). Zelfs mensen die altijd een condoom gebruiken, willen misschien af ​​en toe getest worden, omdat condooms geen 100% bescherming kunnen bieden.

Bestel snel je soa-zelftestkit tegen een redelijke prijs

Mannen die zich in situaties bevinden waarin ze waarschijnlijk in contact komen met partners met hiv, moeten extra voorzichtig zijn. Dit geldt ook voor mannen die seks hebben met mannen (al dan niet exclusief), maar ook voor mannen die seks hebben met drugsgebruikers die mogelijk naalden delen. Naast het gebruik van condooms, kunnen mannen in dergelijke situaties overwegen om pre-expositieprofylaxe te gebruiken.

Hoe vaak moet je een soa-test laten doen?

Dit is ook een onderwerp van enige discussie. Mannen die een groter risico lopen om een ​​soa op te lopen, worden aangemoedigd om zich elke 3 maanden te laten testen. Mannen die niet regelmatig seksueel actief zijn, laten zich misschien liever minder vaak testen, en sommige mannen vinden meer gemoedsrust als ze vaker worden getest. Zeker als een persoon symptomen heeft die passen bij een soa, dan dienen deze direct getest te worden. Zoals met zoveel aandoeningen, hoe sneller een soa wordt gediagnosticeerd, hoe sneller de behandeling kan beginnen en hoe groter de kans dat de uitkomst positief zal zijn.

Hoe zijn de testen?

Bij veel soa's wordt een urine- en/of bloedmonster afgenomen en getest. Als een persoon symptomen van herpes vertoont, kan ook een uitstrijkje van het symptomatische gebied worden genomen. Evenzo, als een persoon een zweer vertoont die overeenkomt met die veroorzaakt door syfilis, zal een uitstrijkje van de vloeistof uit de zweer worden verkregen. Mannen die receptieve anale seks hebben, kan worden gevraagd om een ​​anaaluitstrijkje in te dienen.

Bestel snel je soa-zelftestkit tegen een redelijke prijs

Weten of iemand een soa heeft, is ontzettend belangrijk voor iemands seksuele gezondheid. Hoewel het moeilijk kan zijn, als een man ontdekt dat hij een soa heeft, moet hij zijn seksuele partner(s) hiervan op de hoogte stellen - zelfs als dit onthult dat hij met partners is geweest buiten een zogenaamd monogame relatie. (Vergeet niet dat sommige soa's, zoals gonorroe, chlamydia en herpes, kunnen worden verkregen, zelfs als iemand alleen orale seks heeft in plaats van penetrerende seks.) Als een man vermoedt dat hij een soa heeft opgelopen, moet hij afzien van partnerseks totdat hij weet het zeker; als hij niet nalaat, moet hij er zeker van zijn condooms te gebruiken.

Een soa zelftest om de seksuele gezondheid te behouden, moet een man eraan herinneren om zijn algehele penisgezondheid te blijven verbeteren.