Iets wat veel mensen willen weten wanneer ze een zwangerschapstest doen, is of externe factoren de uitkomst van de test kunnen beïnvloeden. Zullen de resultaten veranderen als een vrouw een paar glazen wijn had gedronken voordat ze de test deed? Krijgt ze een ander resultaat als ze medicijnen gebruikt die door haar arts zijn voorgeschreven? Er zijn een aantal vragen of het drinken van alcohol een zwangerschapstest kan beïnvloeden.

Kan alcohol een zwangerschapstest beïnvloeden?

Alcohol kan de uitslag van een zwangerschapstest niet beïnvloeden. Als je merkt dat je je afvraagt: "Kan alcohol een zwangerschapstest beïnvloeden?", nadat je een test hebt gedaan en je afvraagt ​​of je resultaten kloppen, is het antwoord nee. Alcohol kan de uitkomst van uw test niet beïnvloeden. De manier waarop zwangerschapstests werken, heeft niets te maken met de hoeveelheid alcohol in uw bloedbaan. Het heeft alles te maken met een chemische stof die in je urine zit. Dit is een zwangerschapshormoon. Je kent het misschien meer als hCG, want zo wordt het meestal genoemd.

Alcoholgebruik heeft geen invloed op de hoeveelheid hCG die in uw urine wordt aangetroffen als u zwanger bent. Als uw waarden echter lager zijn dan 5 mIE, bent u niet zwanger en verschijnt er geen positief resultaat op uw zwangerschapstest. Natuurlijk duurt het een week of langer voordat het vrouwelijk lichaam hCG begint te produceren nadat een eicel is bevrucht. Vanaf dat moment duurt het nog langer voordat de hCG-spiegels in de urine van een vrouw stijgen. In feite duurt het twee tot drie dagen voordat de niveaus zijn verdubbeld. Omdat ze zo laag beginnen, kan het een paar weken duren voordat ze hoog genoeg zijn om te worden gedetecteerd door een thuistest.

Heeft alcohol invloed op mijn zwangerschap?

Hoewel alcohol geen invloed heeft op uw zwangerschapsresultaten, heeft het wel invloed op uw zwangerschap. Voordat u in paniek raakt door te denken dat u uw ongeboren kind schade heeft berokkend, is het belangrijk om te begrijpen dat veel vrouwen in de eerste weken van de zwangerschap lichte tot matige hoeveelheden alcohol consumeren, omdat ze op dit moment geen idee hebben dat ze in verwachting zijn. Op voorwaarde dat je geen alcohol meer drinkt zodra je ontdekt dat je zwanger bent, zal je baby waarschijnlijk helemaal in orde zijn.

Als u echter tijdens uw zwangerschap doorgaat met het consumeren van alcohol, loopt uw ​​baby risico op veel verschillende problemen die voortkomen uit het foetaal alcoholsyndroom. Deze kunnen van alles zijn, van vroegtijdige bevalling tot een laag geboortegewicht tot leerproblemen en vele andere geboorteafwijkingen. Als u probeert zwanger te worden, stop dan met drinken. Als je het niet probeerde en het gebeurde toch, laat een paar glazen wijn je dan niet in paniek brengen door te denken dat je je baby iets hebt aangedaan. Bel zelfs uw arts en bespreek dit met hem of haar om u te helpen uw angsten te verminderen en door te gaan met een verder gezonde zwangerschap.

Voorgesteld lezen: Wanneer en hoe een zwangerschapstestkit te gebruiken?

Kan het nemen van medicijnen een zwangerschapstest beïnvloeden?

Er is één feit dat u over drugs moet weten; of ze nu legaal of illegaal zijn, ze hebben geen invloed op de resultaten van een zwangerschapstest. U mag zich echter niet inlaten met illegaal drugsgebruik tijdens de zwangerschap of op enig moment in uw leven. De risico's omvatten misschien geen onnauwkeurig resultaat van de zwangerschapstest, maar ze zijn veel erger.

Veel vrouwen die proberen zwanger te worden, vragen zich af of ze medicijnen zouden gebruiken als dit de uitslag van hun zwangerschapstest zou beïnvloeden. Medicijnen zullen dit niet doen. In dat verband is het echter ook belangrijk om te bespreken dat sommige voorgeschreven medicijnen om verschillende redenen de resultaten van een thuistest kunnen beïnvloeden.

Kunnen vruchtbaarheidsmedicijnen een zwangerschapstest beïnvloeden?

Veel vrouwen hebben problemen om zwanger te worden van een kind dat ze zo graag willen. Sommigen zijn ouder dan 35 en vinden dat ze de hulp van vruchtbaarheidsmedicijnen nodig hebben om te helpen bij hun conceptie. Anderen hebben vruchtbaarheidsproblemen in hun eigen lichaam en moeten vruchtbaarheidsmedicijnen nemen om hun kansen om zwanger te worden te vergroten.

Als u vruchtbaarheidsmiddelen gebruikt om zwanger te worden, zal uw arts met u bespreken welke risico's u neemt als u besluit een zwangerschapstest thuis te gebruiken. Omdat zwangerschapstests zijn ontworpen om de eiproductie in het vrouwelijk lichaam te stimuleren, worden ze vaak geleverd met hun eigen hCG-niveaus. Wanneer het zwangerschapshormoon in je lichaam aanwezig is, zal het in je urine verschijnen als de niveaus hoog genoeg zijn.

Om deze reden bespreken artsen die met vrouwen omgaan die vruchtbaarheidsmedicatie gebruiken met hun patiënten hoe belangrijk het is om geen thuistests te doen uit angst dat er een vals-positief resultaat van de zwangerschapstest zal optreden. Een vals-positieve test is er een die laat zien dat je zwanger bent, ook al ben je dat niet. Het is uitzonderlijk zeldzaam dat dit gebeurt, maar het gebeurt wel bij vrouwen die hCG in hun urine hebben om andere redenen dan zwangerschap; de meest voorkomende reden hiervoor is het gebruik van vruchtbaarheidsmiddelen.

Als u vruchtbaarheidsmiddelen gebruikt en probeert zwanger te worden, doe dan geen zwangerschapstest thuis. Wacht tot uw arts een bloedonderzoek in zijn laboratorium ziet om de zwangerschap te bepalen. Er zijn maar weinig dingen in het leven die verwoestender zijn voor een vrouw die een kind wil dan een negatieve zwangerschapstest. Een van die weinige dingen is echter een vals positief. Als u denkt dat u zwanger bent om er vervolgens achter te komen dat uw test onjuist was, kan dit een mate van liefdesverdriet veroorzaken die u op dit moment misschien niet begrijpt.

Kortom, drugs en alcohol hebben geen invloed op uw testresultaten, tenzij deze medicijnen vruchtbaarheidsmedicijnen op recept zijn. Dit is echter geen toestemming om je over te geven aan recreatief drugsgebruik of alcoholgebruik als je vermoedt dat je zwanger bent. Neem daarom de aspirine die je nodig hebt om je hoofdpijn te genezen of het verkoudheidsmedicijn dat je weer op de been zal helpen. Ze hebben op geen enkele manier invloed op de resultaten van uw zwangerschapstest. Evenmin zullen ze uw algehele gezondheid op een negatieve manier beïnvloeden.