Hoe belangrijk is decoractie voor de inrichting van je huis? Het is niet voor niets dat er eindeloos veel woonbladen in de schappen van de Bruna liggen. Decoratie geeft je huis net dat extra’tje. Dat geldt ook voor je aquarium. Met de juiste aquarium decoratie maak wordt je aquarium een echte eyecatcher! Nu hoef je geen binnenhuis architect te zijn om het aquarium in te richten. Wel is het enorm belangrijk de juiste kennis erover op te doen. Door tips, maar ook door inspiratie. In deze blog helpen we je daarmee verder. Over aquarium inrichting schreven we overigens eerder al een blog.

 

Mist jouw aquarium net dat extraatje? Grote kans dat je met de juiste aquariumdecoratie je aquarium echt een blikvanger wordt. Zelf heb ik echt van alles geprobeerd en wat ik zelf mooi vind, zijn Aquascape stukken, een mooi stuk DriftwoodDecoratie met mos en een echte blikvanger zoals een Scheepswrak. Maar je hebt nog veel meer gave aquarium decoratie. Dus laat je vooral inspireren.

 

Waar gaan we over bloggen? Een greep uit deze blog:

 

 

Aquariumdecoratie kopen: help, waar begin ik?

Goed, daar sta je dan met je nieuwe of bestaande aquarium. En nu? Een belangrijke eerste afweging is of je met natuurlijk of kunstmatig (of een combi) aquarium decoratie wilt werken. Natuurlijke aquariumdecoratie zijn bijvoorbeeld aquarium stenen, aquariumplanten en kiemhout. Kunstmatige aquariumdecoratie is bijvoorbeeld een schip, vulkaan of zelfs een schedel. Beide varianten zorgen voor een andere dimensie. Aquarium decoratie kopen is altijd een kleine drempel, maar eenmaal gedaan? Dan is het tijd voor de eerste stappen.

 

Weetje: aquarium decoratie is ook functioneel, het creëert diepte en schuilruimte voor je vissen.

 

  • Stap 1: Schets eerst eens op papier wat voor waterlandschap je wilt creëren.
    Mocht je al een bestaand aquarium hebben, probeer met een frisse blik naar je aquarium te kijken: wat zie je? En wat wil je? Laat je hierbij inspireren door de natuur of plaatjes (zie ook verderop in dit artikel). Ben je tevreden? Schets dan al je bevindingen op een groot vel papier. Dat is de basis waarmee je gaat werken.
  • Stap 2: bespreek je decoratie idee (je schets) met een andere liefhebber Zij kunnen je van aanvullende tips en ideeën voorzien. En meteen aangeven of er geen problemen ontstaan. Willen ze je geen antwoord geven? Dan weet je gelijk dat je bij een verkeerde aquariumspecialist bent. Natuurlijk denken wij ook graag met je mee, plaats daarvoor een reactie onder deze blog.
  • Stap 3: verwerk de navolgende tips in je aquariumschets
    Zorg ervoor dat je per tip bepaalt of deze voor jou in aanmerking komt. Is dat het geval? Denk dan goed na, wat de gevolgen zijn voor je schets. Ter verduidelijking, wil je Cichliden? Dan heeft dat gevolgen voor de keuze van je aquariumplanten.

Inspiratie: in deze video zie je hoe een aquascape tot stand komt.

 

Top 10 Aquarium decoratie tips. Diepte creëren is de kern

 

Eerst even terug naar de basis: waarom is aquariumdecoratie eigenlijk belangrijk? Het antwoord: om diepte, sfeer en schuilruimte te creëren. Iemand die in het aquarium kijkt, verliest optisch bijna de helft van de totale diepte. Aquarium decoratie helpt dat probleem te verminderen. Pas de volgende tips maar eens toe:

  • Tip 1: Plaats kleine aquarium items (rotsen, kiemhout etc.) voorin en grote aquariumplanten achterin het aquarium.
  • Tip 2: Zorg dat de open zwemruimte in je aquarium niet exact in het midden is, iets schuin naar links geeft een beter diepte perspectief. Houd hierbij wel rekening met de wensen van je vissen. Sommige vissen hebben meer vrije zwemruimte nodig dan anderen.
  • Tip 3: Symmetrie kan mooi zijn, maar zeer averechts werken. Het maakt je aquarium erg onnatuurlijk en haalt de diepte daarin weg.
  • Tip 4: Maak gebruik van hoogteverschillen, een terras (of een Korea huisje, zie verderop) of een piramide van stenen doet wonderen.
  • Tip 5: Gebruik je achterwand als een extra mogelijkheid diepte te creëren. Lees de blog over de aquarium achterwand maar eens.
  • Tip 6: Gebruik lichte en donkere elementen zoals stenen of grind voor een verdere aanvulling op het diepteperspectief. Vissen met felle kleuren steken beter af met donkergrind.
  • Tip 7: Plaats een ‘eye-catching’ aquarium-decoratie stuk (schip, huisje etc) meer op de voorgrond. Daardoor ontstaat er meer diepte in je aquarium.
  • Tip 8: denk aan je vissen als je start met het decoreren van je aquarium. Houden je vissen van veel aquariumplanten of hebben ze juist behoefte aan veel zwemruimte? Hoe leven aquariumvissen in het wild? Voor moerasvissen kies je bijvoorbeeld voor een aquarium met dichtbegroeide aquariumplanten. Dat geldt ook voor de keuze van je stenen. Verschillende vissen houden stenen. Maanvissen en Discusvissen geven de voorkeur aan gladde stenen, Cichliden houden meer van stenen die op elkaar gestapeld zijn.
  • Tip 9: Aquariumdecoratie uit de winkel is niet hetzelfde als decoratie direct uit de natuur. Kun je stenen uit je tuin gebruiken als decoratie? We raden dit af. Stenen uit de natuur bevatten metalen en bacteriën die snel het water van je aquarium uit balans brengen. Dit zorgt voor giftige stoffen wat schadelijk is voor je aquariumvissen.
  • Tip 10: Houdt je waterwaarden goed in de gaten bij het gebruik van aquarium decoratie. Aquarium decoratie wil nog wel eens stoffen afgeven in het aquarium. Bijvoorbeeld na het plaatsen van stenen, kiemhoud of kunstmatige decoratie. Het is goed om de waterwaarden van je aquarium daarom regelmatig te monitoren.

Bekijk ter inspiratie ook eens onderstaande videos. Deze laten een aantal prachtige aquascapes zien.

 

Content Source :